Hulp of informatie nodig? 040-7676101 (ma - vr 08:00 - 17:00)
Menu
040-7676101
  • Laagste prijzen Exclusief voor installateurs
  • Gratis verzending vanaf €100 excl. btw.
  • Kennis & kunde Gratis lichtplannen en lichtadvies
  • Vandaag voor 20:00 uur besteld = vandaag verzonden
  • Ervaring 16 jaar actief in de lichtbranche

Utiliteit

Verlichting voor utiliteit

Onder utiliteit verstaan we gebouwen als kantoren, scholen, zorgcentra, banken en gemeentehuizen. De mensen die hier werken of studeren zijn er voor een langere periode op een dag. Verlichting is daarom zeer belangrijk om een optimale ruimte te creëren om te presteren. Slechte verlichting veroorzaakt vermoeidheid, concentratieverlies, hoofdpijn en stress. De overheid stelt daarom strenge eisen aan de verlichting in de utiliteitsgebouwen.

In kantoorgebouwen wordt lang en veelvuldig aan bureaus gewerkt. Deze werkplekken moeten voorzien zijn van voldoende licht (lux). Dit zorgt voor een hoge productiviteit, een prettige werksfeer en heeft een positief effect op het ziekteverzuim.
De Europese norm (NEN-EN 12464-1) stelt dat er minimaal 500 lux op werkplekniveau aanwezig moet zijn met een kleurweergave (Ra-waarde) van minimaal 80 Te veel contrast veroorzaakt vermoeide ogen. Daarom moeten grote contrasten tussen bureaus, muren, vloeren en kantoren worden vermeden.

Het is belangrijk dat een lichtbron geen hinder veroorzaakt door schittering of reflectie . De verblindingsfactor (UGR – Unified Glare Ratio) van lampen geeft aan in welke mate de verlichting een verblindend effect heeft. Hoe lager de UGR, hoe comfortabeler voor de aanwezigen in de ruimte. De UGR-waarde dient in kantoren onder de 19 te liggen (office compliant). Dit zal in de toekomst worden aangescherpt tot maximaal 17.

Sommige lampen flikkeren. Dit flikkeren gaat zo snel dat het met het blote oog niet te zien is. Toch zijn er veel mensen die door dit flikkeren sneller vermoeid raken of hoofdpijn krijgen. De nieuwste lampen zijn daarom ‘flikker-free’ verkrijgbaar.

Zoals alle verlichting, neemt de lumenoutput van LED verlichting gedurende de levensduur af. De afname is sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur waar de armaturen geïnstalleerd zijn. Om te voorkomen dat na een aantal jaren de lampen te weinig licht geven, is het belangrijk bij de aankoop van lampen en armaturen rekening te houden met de terugval van de lumenoutput.

Meer weten? Discountlight helpt u graag bij de keuze voor de juiste verlichting. U kunt rekenen op het deskundige advies van onze medewerkers. Het is mogelijk om voor u een lichtberekening en/of ‘total cost of ownership’-berekening te maken, waarin al deze facetten meegenomen worden. Neem contact op met een van onze accountmanager via ons gratis telefoonnummer .