Hulp of informatie nodig? 040-7676101 (ma - vr 08:00 - 17:00)
040-7676101
  • Laagste prijzen Exclusief voor installateurs
  • Gratis verzending vanaf €100 excl. btw.
  • Kennis & kunde Gratis lichtplannen en lichtadvies
  • Vandaag voor 20:00 uur besteld = vandaag verzonden
  • Ervaring 16 jaar actief in de lichtbranche

Weet jij wat de MacAdam steps (SDCM) zijn?

Sinds 1 september 2013 is het voor fabrikanten van LED verlichting verplicht om in de EU informatie te verstrekken over afwijkingen in de kleurconsistentie tussen LED lampen uit dezelfde productserie. Hiervoor worden de MacAdam steps gebruikt, die ook bekend staan als MacAdam ellips. Hieronder lees je meer over wat de gradaties (SDCM) van de MacAdam steps inhouden en hoe LED binning hiervoor een oplossing biedt.

 

Wat is de reden voor het gebruik van de MacAdam steps?

Toen LED lampen voor het eerst op de markt werden geïntroduceerd, zaten er enorme verschillen in de lichtkleur en de helderheid van LED lampen; zowel lampen uit dezelfde productserie als lichtbronnen van hetzelfde merk. Dit was iets wat consumenten niet eerder hadden meegemaakt, doordat conventionele gloei- en halogeenlampen dit probleem nooit hebben gehad. Hoewel de LED technologie tegenwoordig enorm is verbeterd, kunnen er er toch nog steeds kleine afwijkingen in kleurtemperatuur en lichtopbrengst worden opgemerkt. Dit is bijvoorbeeld het gevolg van toleranties in de gebruikte componenten tijdens het productieproces.

 

MacAdam Steps

Wat houdt de MacAdam ellips in en welke gradaties zijn er?

De MacAdam ellips is ontwikkeld door de wetenschapper David MacAdam, die experimenteerde met kleurperceptie en kleurkwaliteit (chromaciteit) met behulp van een CIE-chromaciteitsdiagram. In MacAdam’s metingen werden kleurafwijkingen zichtbaar in de vorm van ellipsen, gerangschikt rondom de beginwaarde. 

Het middenpunt van de ellips geeft de ideale streefwaarde van lichtkleur van de LED lamp weer, terwijl de randen de afwijking weergeven die wordt toegekend aan een bepaalde ‘binning’. Deze afwijking wordt aangegeven met een SDCM gradatie, wat staat voor Standard Deviation of Color Matching. Deze schaal bestaat uit vijf waarden (1 SDCM - 5 SDCM), waarbij geldt: hoe hoger de gradatie, hoe zichtbaarder de afwijking in kleurconsistentie.

 

 


 

Populaire LED armaturen!

LED Panelen

LED Bulkheads

LED Lichtlijnen

LED High Bays

 


 

 

Overzicht van de MacAdam steps gradaties:

   
SDCM gradaties Zichtbaarheid van afwijking in de kleurconsistentie
   
1 SDCM Vrijwel geen zichtbare afwijkingen.
2 SDCM Afwijkingen zijn zichtbaar met behulp van instrumenten.
3 SDCM Enkele afwijkingen zijn zichtbaar met het menselijk oog.
4 SDCM Zichtbare afwijkingen.
5 SDCM Afwijkingen zijn sterk zichtbaar.
   

 

Goed om te weten! Wat is LED binning?

LED binning is het sorteren van LED lampen op basis van de MacAdam steps gradatie. Dit is een complex en duur proces, dat na de productie dient te worden uitgevoerd. Je kunt hierdoor stellen dat de aanschaf van kwaliteitsproducten ook een hoger prijskaartje heeft. Voor consumenten is dit echter wel een waardevolle investering, doordat men verzekerd is van een consistente lichtverdeling (lichtkleur en helderheid) in iedere grootte ruimte.

 

Discountlight

Kies je voor Discountlight, dan kies je voor ...

Discountlight is niet jouw typische groothandel en dat willen wij ook niet zijn! Wij streven ernaar om jou als installateur te voorzien van de beste kwaliteit A-merk LED verlichting en conventionele verlichting tegen een altijd scherpe prijs. Bovendien helpen onze eigen lichtexperts je graag verder bij ieder type project met persoonlijke service en technisch advies. Zo realiseer jij een lichtoplossing die tot in de puntjes past bij de verwachtingen van jouw klant. Heb je onverwacht te weinig voorraad? Door ons enorme magazijn wordt jouw bestelling snel geleverd. Interesse in onze diensten? LED’s have a drink! Meer weten over wat Discountlight voor jou kan betekenen en wie je hiervoor kan benaderen?