Hulp of informatie nodig? 040-7676101 (ma - vr 08:00 - 17:00)
Menu
040-7676101
  • Laagste prijzen Exclusief voor installateurs
  • Gratis verzending vanaf €100 excl. btw.
  • Kennis & kunde Gratis lichtplannen en lichtadvies
  • Vandaag voor 20:00 uur besteld = vandaag verzonden
  • Ervaring 16 jaar actief in de lichtbranche

Vanaf wanneer worden spaarlampen, halogeenlampen en TL buizen uitgefaseerd?

Op diverse plaatsen wordt er nog steeds gebruik gemaakt van conventionele verlichting, zoals spaarlampen, halogeenlampen en TL buizen. Wel kunnen we hierbij tegenwoordig de vraag stellen hoelang deze lichtbronnen nog worden geproduceerd. De Europese Unie heeft via de Verordening 2019/2015/EU immers meegedeeld dat het produceren van enkele spaarlampen en halogeenlampe (R7s en laagspanning) niet meer is toegestaan. Hetzelfde geldt voor R12 en T2 fluorescentiebuizen. Hoe het precies zit met de uitfasering van deze lampen, leggen we uit in deze blog.

 

Uitfasering lichtbronnen


LED spaarlamp foto

Per wanneer worden conventionele spaarlampen uitgefaseerd?

Alle spaarlampen die een geïntegreerd voorschakelapparaat bevatten, mogen vanaf 1 september 2021 niet meer geproduceerd worden. Dit is vastgelegd door de EU in  zogeheten ecodesign richtlijnen. Onder deze groep vallen onder meer conventionele spaarlampen met een E14 en E27 schroeffitting. Hoewel deze producten tegenwoordig nog steeds verkrijgbaar zijn, neemt de laatste voorraad hiervan bij de betreffende winkels in rap tempo af. Wel kun je voorlopig nog steeds conventionele spaarlampen met een extern voorschakelapparaat kopen. Het is namelijk nog niet bekend wanneer deze groep spaarlampen wordt uitgefaseerd. Heb je klanten waar nog diverse oude spaarlampen aanwezig zijn? Vervang deze dan voor een zuinige en duurzame LED spaarlamp in dezelfde fitting, zoals de LED PL-C spaarlamp. Klik hier om ons volledige assortiment aan LED spaarlampen te bekijken.   

 

Vanaf welke datum worden er meerdere soorten conventionele verlichting uitgefaseerd?

Sinds 1 september 2021 is de uitfasering van diverse conventionele lichtbronnen van start gegaan. Daarbij gaat het onder andere om de hierboven genoemde spaarlampen met een geïntegreerd voorschakelapparaat. Verder mogen R7s halogeenlampen met een lichtsterkte van meer dan 2700 lumen (plusminus 140 Watt) vanaf dezelfde datum niet meer worden geproduceerd. Hetzelfde geldt voor laagspanningshalogeenlampen met een reflector en een stralingshoek van meer dan 10 graden. Hierbij gaat het over GU4, GU5.3 en G53 halogeenlampen. Wat betreft de TL buizen is de productie van T12 en T2 buizen vanaf bovengenoemde datum verboden. Uiteraard is er voor vrijwel alle conventionele verlichting een zuinig LED alternatief verkrijgbaar bij Discountlight. Voorzie jouw klanten van een duurzame upgrade naar bijvoorbeeld R7s LED lampen, GU4 LED Lampen, GU5.3 LED Lampen of G53 LED Lampen.


TL buizen

Welke conventionele verlichting mag niet meer worden geproduceerd?

Een andere belangrijke datum om te noteren, is 1 september 2023. Vanaf dat moment mogen er geen T8 (TL-D) TL buizen meer worden geproduceerd in de meest gangbare lengtes: 60cm, 120cm en 150cm. Ook wordt de productie van G4, GY6.35 en G9 halogeenlampen stopgezet. LET OP: er zijn een aantal uitzonderingen wat betreft lampen die in één van de betreffende categorieën vallen, maar zijn vrijgesteld. Het gaat daarbij om: noodverlichting, lichtbronnen die op batterijen werken, armaturen met een vervangbare lichtbron en kunstvoorwerpen. Meer informatie omtrent alle vrijstellingen kun je zien op de volgende pagina: EUR-Lex databank (Bijlage III - Vrijstellingen).

 

Bekijk in het overzicht hieronder welke conventionele lampen er niet meer geproduceerd worden:

 

Type lamp Spaarlampen

Spaarlamp
R7s Lampen

R7S lamp
T2 en T12 TL Buizen

T12 buis
GU4, GU5.3 en G53 Spots
GU5.3 lamp
T8 TL Buizen

T8 buis
G4, GY6.35, G9 Lampen

G9 lampje
Voorschrift(en) Incl. geïntegreerd VSA >2,700lm (+- 140W) Incl. reflector en een gradenbundel >10° 60cm, 120cm en 150cm
Productie stopt per 1 september 2021 1 september 2021 1 september 2021 1 september 2021 1 september 2023 1 september 2023

 


 

Populaire LED verlichting

 


 

Om welke reden worden sommige spaarlampen, halogeenlampen en TL buizen uitgefaseerd?

Het ondernemen van actie voor een schoner en beter klimaat is de afgelopen jaren hoger op de agenda van de EU komen te staan. Een belangrijk onderdeel daarvan is de zogeheten ecodesign richtlijn. Deze heeft als doel om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 fors te hebben verlaagd, in vergelijking met het jaar 1990. Onder het nemen van enkele maatregelen valt onder meer het besparen van ongeveer 167 terawattuur aan energie. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van een land als Denemarken. In het kader hiervan zijn er ook nieuwe energielabels in het leven geroepen. De huidige energielabels (D tot A++) van elektronische apparaten en lampen/armaturen zijn inmiddels vervangen door een nieuwe indeling van energielabels, die uiteenlopen van A tot en met G. 


LED Panelen foto

Waarom is LED een betere en efficiëntere keuze dan conventionele verlichting?

Hier zijn tal van redenen voor. In de eerste plaats is LED verlichting veel duurzamer, energiezuiniger en bovendien milieuvriendelijker. Jouw klanten gaan er dus in meerdere opzichten op vooruit, wanneer ze hun conventionele verlichting willen vervangen voor LED. Waar TL buizen en spaarlampen giftige stoffen als kwik bevatten en halogeenlampen behoorlijk warm kunnen worden, is dat bij LED lampen en LED armaturen beide niet het geval. Ook gaat LED veel langer mee. Je zou dus kunnen zeggen dat je met het plaatsen van LED lichtbronnen meerdere conventionele lampen in één koopt. Alleen maar voordelen dus! En daar wordt iedere klant beter van.


LED installatie foto

Waar moet ik op letten wanneer mijn klanten willen overstappen op LED?

Bespreek samen met jouw klant wat zoal de wensen en eisen zijn. Handig om te weten is dat vrijwel iedere conventionele lichtbron kan worden vervangen voor een LED variant met dezelfde fitting/lampvoet. Let er daarbij wel op dat de LED vervanger dezelfde afmetingen heeft als de conventionele lamp. Vooral bij LED steeklampen kunnen hier verschillen in zitten. Zorg er ook voor de nieuwe LED verlichting bij jouw klant dezelfde kleurcode en lumenwaarde heeft. Op die manier creëer je dezelfde lichtkleur en lichtintensiteit als met de conventionele verlichting het geval was. Zo behoudt de betreffende ruimte ook zijn sfeer wat betreft het licht.

 

Discountlight

Kies je voor Discountlight, dan kies je voor ...

Discountlight is niet jouw typische groothandel en dat willen wij ook niet zijn! Wij streven ernaar om jou als installateur te voorzien van de beste kwaliteit A-merk LED verlichting en conventionele verlichting tegen een altijd scherpe prijs. Bovendien helpen onze eigen lichtexperts je graag verder bij ieder type project met persoonlijke service en technisch advies. Zo realiseer jij een lichtoplossing die tot in de puntjes past bij de verwachtingen van jouw klant. Heb je onverwacht te weinig voorraad? Door ons enorme magazijn wordt jouw bestelling snel geleverd. Interesse in onze diensten? LED’s have a drink! Meer weten over wat Discountlight voor jou kan betekenen en wie je hiervoor kan benaderen?