Advies of informatie nodig? +31 (0) 40 767 61 01 (ma-vr 08:00 - 17:30)

De voordelen van licht op uw gezondheid

Licht zorgt er niet alleen voor dat u voldoende zicht heeft. Het heeft ook een andere functie. Iedere kleurwaarde heeft eveneens een andere toepassing. Daarom is het belangrijk dat verlichting goed aansluit op uw project. Het ligt dan voor de hand om de meest energiezuinige of goedkope lampen op te hangen. Helaas is dit niet altijd even verstandig. Waar dient u zoal op te letten bij het uitzoeken van verlichting? Wij leggen het u graag uit.

Geschikt licht heeft een sterk effect op het bioritme van de mens. Dat geldt met name voor daglicht. Dankzij goed en natuurlijk licht voelen werknemers zich overdag prettiger en slapen ze ’s nachts beter, Dit komt door het lichtniveau en de tijdstippen op de dag. Weinig licht kan negatieve gevolgen hebben. De ochtend- en avondzon is hier een perfect voorbeeld van. Op het moment dat de zon nog niet op is gekomen, is de lucht al blauw. Dit staat bekend als het blauwe uur en geeft mensen een opwekkend gevoel. Wanneer de zon weer ondergaat, krijgt de zon een goudgele kleur. Verminderd licht zorgt voor een slaapwekkend gevoel. Gezien het feit dat inde wintermaanden de dagen een stuk korter zijn, raakt de natuurlijke lichtcyclus van de mens verstoord. Daglicht is dan ook de sleutel om uw biologische klok in balans te houden.

Bij het verlichten van kantoren en werkplekken zijn er wettelijke verplichtingen waaraan moet worden voldaan. Kantoorverlichting is meestal berust met een kleurtemperatuur van 3000 tot 4000 Kelvin. Een gemiddeld verlichtingssterkte van minimaal 500 lux is op de werkplek voldoende om normale kantoortaken uit te kunnen voeren. In specifieke gevallen (bij zeer kritische kijk taken) kan een niveau tot 1500 lux gewenst zijn. Het berekenen van de hoeveelheid licht wordt gedaan met specifieke lichtsoftware en de technische specificaties van de armaturen.

Omdat er in een magazijn vrijwel de hele dag gewerkt wordt, is het niet handig om een warm witte lichtkleur te hebben. Dit zal na een tijdje vermoeiend worden voor de ogen. U heeft dus de keuze tussen neutraal-wit en koud-wit. Omdat er normaliter niet veel daglicht binnen komt, is het aan te raden om de lichtkleur te gebruiken die het meeste op daglicht lijkt. In magazijnen adviseren wij daarom verlichting te gebruiken van minimaal 6000 Kelvin. Dit is een koud-witte kleur. Het is geen sfeervolle kleur maar wel een goed licht om mee te werken. Daarom wordt het vaak gebruikt in magazijnen. Wilt u toch wat warmer licht? Dan zijn high-bays met 4000K de ideale oplossing.

Omdat wij op sommige dagen te weinig daglicht krijgen, heeft Noxion diverse producten uitgebracht waar dit goed wordt nagebootst

Noxion LED Linear NX-Line Module 8/1500 35W 840 Flat Gradenbundel

Noxion LED Linear NX-line is de perfecte oplossing om een groot oppervlak te verlichten. Door het creëren van lichtlijnen kunnen ruimtes snel voorzien worden van energiezuinige LED verlichting. Met een lichtkleur van 4000k wordt het vaak gebruikt in warenhuizen, hospitality en kantooromgevingen. Het vervangen van de lichtlijn is ontzettend eenvoudig. U hoeft slechts alleen de oude lichtlijn uit de rails te halen en de nieuwe erin te bevestigen.

Noxion LED Highbay Pro Concord 200W 4000K 30000lm 90D

De levensduur van een gasontladingslamp is slechts 10.000 uur. Een highbay gaat wel 100.000 uur mee. De Noxion Highbay Pro Concord komt met een IP-waarde van 65. Dit betekent dat het tegen stof en water kan. Het is daarom ook te gebruiken voor buiten.

Waarom Noxion?

Het grootste voordeel is dat Noxion verlichting enkel bestaat uit LED verlichting. LED verlichting is de meest duurzame investering voor kantoorpanden en magazijnen, Vanaf 1 januari 2023 moet ieder kantoor groter dan 100m2 een energielabel van C of hoger hebben. Wanneer het energielabel C niet wordt gehaald, mag het niet gebruikt worden als kantoorruimte. Bij het gebruik van LED verlichting komen ondernemers ook in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Hiermee wordt uw investering deels gesubsidieerd door de overheid. Onze Noxion assortiment bevat een groot aantal EIA geschikte armaturen.Wilt u meer leren over dit onderwerp? Kom naar onze kennissessie op 5-3-2020

Meld aan voor onze kennissessie