Hulp of informatie nodig? 040-7676101 (ma - vr 08:00 - 17:00)
040-7676101
  • Laagste prijzen Exclusief voor installateurs
  • Gratis verzending vanaf €100 excl. btw.
  • Kennis & kunde Gratis lichtplannen en lichtadvies
  • Vandaag voor 20:00 uur besteld = vandaag verzonden
  • Ervaring 16 jaar actief in de lichtbranche

Technisch advies: Wat zijn de beste armaturen voor LED stalverlichting?

Voor veehouders is het belangrijk om stallen te plaatsen die hun vee voorziet van voldoende licht, genoeg frisse lucht en voldoende beweegruimte. Het is hierbij zaak om een veilige lichtoplossing te plaatsen, die geen lichthinder of andere ongemakken veroorzaakt bij mens en dier. In deze blog geven we jou een richtlijn over welke stallampen het best tot hun recht komen op een boerderij om zo jouw klant te kunnen voorzien van een perfect lichtplan.

 

Waarom is de juiste hoeveelheid licht zo belangrijk in stallen?

Zowel mens als dier hebben een natuurlijk ritme, waarbij licht een grote rol speelt. Voor een comfortabele stalomgeving is er overdag voldoende natuurlijk daglicht en/of kunstmatig licht nodig. Een combinatie van ramen en LED armaturen biedt hiervoor een prima oplossing. ‘s Nachts dient het lichtniveau zo laag mogelijk te zijn, zodat dieren eenvoudig kunnen slapen of tot rust kunnen komen. Dimbare verlichting zorgt dat dit licht eenvoudig naar de juiste intensiteit kan worden ingesteld.

 

Waar dient stalverlichting aan te voldoen?

LED Stalverlichting

Stallen zijn over het algemeen vochtige ruimtes. Dit betekend dat zowel de verlichting in de stal als de verlichting bij de toegangspunten van de stallen in contact kan komen met vocht. Het is te adviseren om stallampen te plaatsen met een IP-waarde van ten minste IP44, maar het liefst IP65, IP66 of IP67. Het welzijn van de dieren is een ander belangrijk aspect dat meegenomen dient te worden. Dit is de reden dat LED armaturen een slimme oplossing zijn. In tegenstelling tot conventionele lichtbronnen wordt LED niet warm en flikkert het niet. Bovendien branden LED’s jarenlang met dezelfde lichtsterkte zonder dat de lichtbron vervangen of onderhouden dienen te worden. De boer heeft hierdoor geen omkijken naar de verlichting en bespaart ook nog eens 70% aan energiekosten.

 

Welk armaturen zijn het meest geschikt en waar komen deze het best tot hun recht?

Stalverlichting kan worden opgedeeld in verlichting voor binnenruimtes (de daadwerkelijke stallen van de dieren, opslagruimtes etc.) en buitenruimtes. Daarnaast heeft men te maken met boerenerfverlichting. Hierdoor komen de volgende armaturen het beste tot hun recht:

 


 

Populaire LED armaturen voor stalverlichting!

LED Montagebalken

LED geïntegreerd armatuur of behuizing voor LED TL buizen.

LED TL Buizen

Indien je gebruik maakt van een LED montagebalk excl. lichtbron.

LED High Bays

LED armaturen voor ruimtes met hoge plafonds (>4 meter).

LED Breedstralers

Installatie is mogelijk diverse ondergronden; wand en vloer.

 


 

Waarvoor kunnen LED montagebalken worden gebruikt?

LED montagebalken zijn ideaal voor ruimtes met een plafond tot 4 meter hoog, zoals stallen, opslagruimtes en andere binnenruimtes. Dit armatuur is verkrijgbaar in diverse afmetingen en biedt de mogelijkheid om middels doorvoerbedrading armaturen aan elkaar te koppelen. Heb je gekozen voor een DALI dimbaar armatuur, dan kan de boer alle LED montagebalken tegelijkertijd dimmen naar de gewenste lichtintensiteit. Bovendien is de lichtbron verkrijgbaar in IP44, IP65, IP66 en IP67 modellen, die mogelijk ook nog een noodverlichtingsunit (1H of 3H) bevatten. Voordeel hiervan is dat de boer tot een bepaalde tijd na stroomuitval nog tijd heeft om zaken te regelen, bijvoorbeeld het afronden van een voerronde.

 

Wil je gebruik maken van onze exclusieve prijzen en fantastische service?

Waar komen LED high bays tot hun recht?

Net als LED montagebalken komen LED high bays goed tot hun recht in de binnenruimtes van een stal. Het verschil is dat een high bay perfect is voor ruimtes met een plafond hoger dan 4 meter; dit komt door de hoge lichtopbrengst die deze lichtbron uitstraalt. Als gevolg van deze hoge plaatsing, is de boer verzekerd dat zijn dieren niet door de verlichting gewond kunnen raken. LED high bays zijn beschikbaar in diverse IP65 en IP66 modellen, die ook als dimbaar of DALI dimbaar aan te schaffen zijn. De DALI varianten geven de boer extra gebruiksgemak, doordat meerdere armaturen tegelijkertijd gedimd kunnen worden.

 

Tip! De Noxion LED Highbay Concord G3 heeft als optie een handige bewegingssensor. Hiermee bespaart de boer extra energie, doordat dit armatuur enkel brandt indien nodig.

 

Waar plaats je LED breedstralers?

LED breedstralers (IP65 of IP66) worden in tegenstelling tot de andere armaturen buiten gebruikt. Dit armatuur kan op de grond of aan een muur worden geplaatst, waardoor de boer toegangspunten en erven optimaal kan verlichten. Voor toegangspunten is een floodlight met een smallere gradenbundel en lagere lichtopbrengst ideaal, aangezien de boer in dit geval niet verblind wordt door het licht. Wordt een breedstraler gebruikt om een stuk erf te verlichten, dan komt een brede gradenbundel en hoge lichtopbrengst beter tot zijn recht. LED floodlight zijn verkrijgbaar met een energiebesparende bewegingssensor en stralen een symmetrisch (gelijkmatige lichtverdeling) of asymmetrisch (één straalrichting) licht uit.

 


 

Discountlight

Kies je voor Discountlight, dan kies je voor ...

Discountlight is niet jouw typische groothandel en dat willen wij ook niet zijn! Wij streven ernaar om jou als installateur te voorzien van de beste kwaliteit A-merk LED verlichting en conventionele verlichting tegen een altijd scherpe prijs. Bovendien helpen onze eigen lichtexperts je graag verder bij ieder type project met persoonlijke service en technisch advies. Zo realiseer jij een lichtoplossing die tot in de puntjes past bij de verwachtingen van jouw klant. Heb je onverwacht te weinig voorraad? Door ons enorme magazijn wordt jouw bestelling snel geleverd. Interesse in onze diensten? LED’s have a drink! Meer weten over wat Discountlight voor jou kan betekenen en wie je hiervoor kan benaderen?