Hulp of informatie nodig? 040-7676101 (ma - vr 08:00 - 17:30)
  • Laagste prijzen Exclusief voor installateurs
  • Gratis verzending vanaf €100 excl. btw.
  • Kennis & kunde Gratis lichtplannen en lichtadvies
  • Vandaag voor 22:00 uur besteld = vandaag verzonden
  • Ervaring 16 jaar actief in de lichtbranche

Alles over verlichting

Your request has been successfully sent!

Our sales team will now contact you shortly. Together with you, we will collect your data and talk about your personal advantages. Thank you for your trust!

We are sorry

Unfortunately you can only request a quotation if you are an installer or a company. You can always use the special tier discounts for our products.

Licht

Licht is een elektromagnetische golflente (nm). Een deel van deze golven voelen we als warmte, een deel zorgt ervoor dat we een mooie bruine kleur krijgen. Het deel wat we zien bevindt zich tussen 400 en 700 nm.

Licht zelf is in feite onzichtbaar voor het menselijk oog. Pas wanneer licht een object raakt, kunnen onze ogen de weerkaatsing van het licht op dit object waarnemen. Wanneer je in het donker met een zaklamp schijnt lijkt het alsof je de lichtbundel kunt zien schijnen. In werkelijkheid zie je de weerkaatsing van het licht op duizenden stofdeeltjes die in de lucht zweven.

Zonlichtspectrum

Kunstlicht

Al duizenden jaren wordt geprobeerd om zonlicht na te bootsen. In eerste instantie met vuur, fakkels en olielampen. Na de uitvinding van de gloeilamp heeft elektrische verlichting een vogelvlucht genomen en is niet meer weg te denken uit de moderne maatschappij.

De komst van kunstlicht heeft onze dagen langer en productiever gemaakt. Tegenwoordig weten we dat licht (lichtsterkte, lichtkleur, flikkering) een hele grote invloed heeft op ons humeur en gestel. Het is geen toeval dat we vrolijker zijn op een zonnige zomerdag! Dit effect kan met de juiste verlichting nu ook binnenshuis gecreëerd worden. Kantoren, fabrieken en winkels profiteren hier van. Medewerkers voelen zich energiek en zijn productiever. Winkels verhogen hun omzet door de verlichting af te stemmen op de producten die zij verkopen. Woningen worden sfeervol verlicht en donkere straten worden veiliger door ze te verlichten.

Armatuur

Het armatuur is de behuizing van een lamp. Armaturen zijn in grote variatie te krijgen, van functioneel tot een armatuur met speciaal design.
• Vorm: rond, vierkant, in- en opbouw, etc.
• Bestand tegen warmte of juist tegen kou
• Vochtdicht of straalwaterdicht
• Stootvast (balvast)
• Gemakkelijke lampvervanging/ gemakkelijk te monteren

Discountlight richt zich met haar assortiment in armaturen op 4 segmenten:
Utiliteitsbouw
Retail
Industrie
Woningbouw

Traditioneel werden lampen en armaturen los van elkaar verkocht. Met de komst van LED worden lichtbronnen en armaturen steeds vaker geïntegreerd. Discountlight biedt LED panelen maar ook opbouwranden en pendelsets.

Bekijk ook eens onze uitleg over armaturen.

Lichtstroom – Lumen – lm

De lichtstroom is de totale lichtopbrengst die wordt uitgestraald door een lichtbron in de algemene ruimte. De lichtopbrengst wordt gemeten in lumen (lm).

Lichtsterkte – Candela – cd

Lichtsterkte is de lichtstroom van een lichtbron in een gegeven richting (bv. van een floodlight of spot). Deze wordt aangeduid met Candela (cd). 1 Candela is 1 lumen per steradiaal.

Candela

Kleurtemperatuur – Kelvin – K

De kleurtemperatuur geeft aan welke kleur licht heeft en wordt weergegeven in Kelvin (K). Hoe lager deze waarde, hoe warmer/roder het licht. Hoe hoger deze waarde des te witter/blauwer het licht is. Wit licht wordt vaak geassocieerd met productief en hygiënisch. Warm licht wordt gezien als gezellig, behaaglijk en romantisch.

2700K - Erg warm licht voor een huiselijke en intieme sfeer voor m.n. in de woningbouw.
3000K - Warm licht dat vaak gebruikt wordt in kantooromgevingen. Het is niet té intens en aangenaam voor de ogen.
4000K - Koel licht dat scherp en helder is. Wordt veel ingezet in ziekenhuizen, bij tandartsen maar ook magazijnen.
6500K - Daglicht. Lampen met deze kleurtemperatuur worden gebruikt in bijvoorbeeld fabrieken waar alles zeer goed zichtbaar moet zijn.

Kleurtemperatuur

Kleurweergave – CRI – Kleurechtheid

De kleurweergave of CRI (Colour Rendering Index), is het vermogen van een lichtbron om kleuren natuurgetrouw weer te geven, zonder verstoring van de tint die wordt gezien onder een zwarte volledig-spectrumstraler. De kleurweergave-index CRI loopt van 0 tot 100. De minimale waarde voor kantoren is 80. In winkels worden vaak lampen met een CRI van 100 gebruikt. De hoge CRI zorgt ervoor dat producten in de winkels er aantrekkelijk en/of smakelijk uit zien.

CRI

Kleurcode (kleurweergave + kleurtemperatuur)

Lampen bevatten een kleurcode met 3 getallen. Het eerste getal staat voor de kleurweergave, ook wel Colour Rendering Index (CRI). De laatste 2 getallen staan voor de kleurtemperatuur.

De meeste lampen hebben de kleurcode: 827 / 830 / 840 of 927 / 930 / 940.
Het eerste getal (8 of 9) staat voor: CRI index 80 of 90. Hoe hoger dit getal, hoe hoger de kleurechtheid.
Het 2e en 3e getal (27, 30 of 40) staan voor de kleurtemperatuur: 2700 / 3000 / 4000K.

Verlichtingssterkte – Lux – lx

Verlichtingssterkte wordt ook wel verlichtingsdichtheid of illuminantie genoemd en wordt uitgedrukt in lux (lx). De verlichtingssterkte is de gemeten lichtopbrengst op een object zoals een vloer, wand of bureau.

1 lux is 1 lumen per vierkante meter. Het is dus licht wat gemeten wordt, met een luxmeter op de vloer, bureau, gang, muur. Dit is vaak het uitgangspunt waarop bepaald wordt:
• welke lichtbronnen
• hoeveel armaturen
• lichtsterkte
• plaatsingshoogte

Belangrijkste factoren hierbij zijn afmetingen en vooral kleurstelling van vloeren, wanden en plafond in verband met reflectie-absorptie.

In kantoorgebouwen moet ten minste 500 lux op werkplekniveau aanwezig zijn.

LUX

Efficacy – Lumen/Watt – lm/W

De efficacy (ook wel efficiëntie genoemd) geeft aan hoeveel licht een lamp geeft per Watt. Dit wordt uitgedrukt in lumen/Watt (lm/W). De efficacy wordt gebruikt om verschillende lampen met elkaar te vergelijken. Hoe hoger de efficacy, hoe zuiniger de lamp en hoe meer energie en kosten bespaard worden.

 

Wattage

Totaal lumen

lm/W

Gloeilamp 70W 70 2000 29
CDM-T 70W 830 70 6600 94
Tld lamp 58W 840 58 5240 90
PL-C 26W 840 26 1800 70
Ledbuis ultra output 25W 840 25 3700 148

Dimmer – Dimbaar

Wanneer een lamp ‘dimbaar’ is, kan de lichtsterkte gereguleerd worden met behulp van een dimmer. Niet iedere lamp is echter geschikt om te dimmen.
LED verlichting is verkrijgbaar in dimbaar en niet-dimbare uitvoering.