Hulp of informatie nodig? 040-7676101 (ma - vr 08:00 - 17:00)
Menu
040-7676101
  • Laagste prijzen Exclusief voor installateurs
  • Gratis verzending vanaf €100 excl. btw.
  • Kennis & kunde Gratis lichtplannen en lichtadvies
  • Vandaag voor 20:00 uur besteld = vandaag verzonden
  • Ervaring 20 jaar actief in de lichtbranche

Alles over verlichting

Alles-over-verlichting

 

Wat is de betekenis en het effect van licht? 

Licht is een elektromagnetische golflente (nm). Een deel van deze golven voelen we als warmte en een deel zorgt ervoor dat we een mooie bruine kleur krijgen. Het deel wat we zien bevindt zich tussen 400 en 700 nm. Licht zelf is in feite onzichtbaar voor het menselijk oog. Pas wanneer licht een object raakt, kunnen onze ogen de weerkaatsing van het licht op dit object waarnemen. Wanneer je in het donker met een zaklamp schijnt lijkt het alsof je de lichtbundel kunt zien schijnen. In werkelijkheid zie je de weerkaatsing van het licht op duizenden stofdeeltjes die in de lucht zweven. Na de uitvinding van de gloeilamp heeft elektrische verlichting een vogelvlucht genomen en is deze niet meer weg te denken uit de moderne maatschappij. De komst van kunstlicht heeft onze dagen langer en productiever gemaakt. Tegenwoordig weten we dat licht (lichtsterkte, lichtkleur, flikkering) een hele grote invloed heeft op ons humeur en gestel. Het is geen toeval dat we vrolijker zijn op een zonnige zomerdag! Dit effect kun je met de juiste verlichting ook thuis of op het werk creëeren. Vele kantoren, fabrieken, winkels en horecagelegenheden profiteren hier al volop van. Medewerkers voelen zich energieker en zijn productiever. Winkels verhogen hun omzet door de verlichting af te stemmen op de producten die worden verkocht en gasten voelen zich direct op hun gemak bij het betreden van een restaurant of café. Woningen worden sfeervol verlicht en donkere straten worden veiliger door ze via de juiste armaturen te verlichten. Ben je zoek naar de juiste lampen en/of armaturen voor jouw project? Dan helpen wij je graag met het selecteren van de beste opties.

 

 

Wat betekenen de diverse kleurcodes?

Lampen en armaturen bevatten een kleurcode die bestaat uit 3 cijfers. Het eerste getal staat voor de kleurweergave, ook wel Color Rendering Index (CRI) genoemd. De laatste 2 getallen staan voor de kleurtemperatuur. De meeste lampen hebben de kleurcode: 827 / 830 / 840 of 927 / 930 / 940. Het eerste getal (8 of 9) staat voor: CRI index 80 of 90. Hoe hoger dit getal, hoe hoger de kleurechtheid. Het 2e en 3e getal (27, 30 of 40) staat voor de kleurtemperatuur: 2700 / 3000 / 4000K.

 

Wat betekent de Lumen/Watt-verhouding?

Dit getal geeft aan hoeveel licht (aantal lumen) een lamp geeft per Watt. Dit wordt uitgedrukt in lumen/Watt (lm/W). Deze zogeheten efficacy (efficiëntie) wordt gebruikt om verschillende lampen en armaturen met elkaar te vergelijken. Hoe hoger de efficacy, hoe zuiniger het product is en hoe meer energiekosten er dus bespaard kunnen worden.

 

Hoe kies ik de juiste stralingshoek?

Een smalle stralingshoek (4 tot 19 graden) geeft een geconcentreerd licht, dat vooral geschikt is als accentverlichting. Een medium (24 tot 40 graden) en brede (60 tot 150 graden) grandenbundel geeft een algemener, zachter licht. Als je niet zeker weet welke stralingshoek je moet kiezen, werkt een gradenbundel tussen de 60 en 120 graden in de meeste gevallen goed. Als het licht moet worden gericht op een specifiek object, product of persoon, dan is een smallere gradenbundel de beste optie. Voor het verlichten van een grote kamer/ruimte kun je beter een brede stralingshoek kiezen. Wanneer je LED Downlights of Spots wil inbouwen, raden wij aan om een bredere bundel (60°) te kiezen. Hiermee creër je zachte, diffuse verlichting.

 

Wat wordt er bedoeld met de verlichtingsterkte?

Verlichtingssterkte wordt ook wel verlichtingsdichtheid of illuminantie genoemd en wordt uitgedrukt in lux (lx). De verlichtingssterkte is de gemeten lichtopbrengst op een object zoals een vloer, wand of bureau. 1 lux staat gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. Het is dus licht wat gemeten wordt, met een luxmeter op de vloer, bureau, gang, muur etc. Dit is vaak het uitgangspunt waarop het volgende bepaald wordt: Hoeveel lichtbronnen en armaturen zijn er nodig, want dient de lichtsterkte te zijn en op welke hoogte moet alles geplaatst worden. De belangrijkste factoren hierbij zijn de afmetingen en vooral de kleurstelling van vloeren, wanden en plafonds in verband met reflectie-absorptie. In kantoorgebouwen moet tenminste 500 lux aanwezig zijn op plekken waar wordt gewerkt.

 

Hoe kan ik LED verlichting dimmen?

Wanneer een lamp ‘dimbaar’ is, kan de lichtsterkte gereguleerd worden met behulp van een dimmer. Niet iedere lamp is echter geschikt om te dimmen en niet alle type dimmers zijn echter geschikt voor het dimmen van LED verlichting. LED verlichting is verkrijgbaar in dimbaar en niet-dimbare uitvoering. We raden je aan om bij het aansluiten van LED lampen op een dimmer altijd te kijken naar de minimale belasting van de dimmer en ook dat de aangesloten verlichting qua wattage niet hoger is dan de maximale belasting van de dimmer. 

Wat betekent de CRI / kleurweergave index?

De kleurweergave of CRI (Colour Rendering Index), is het vermogen van een lichtbron om kleuren zo natuurlijk mogelijk weer te geven, zonder verstoring van de tint die wordt gezien onder een zwarte volledig-spectrumstraler. De kleurweergave-index CRI loopt van 0 tot 100. De minimale waarde voor kantoren is 80. In winkels worden vaak lampen met een CRI van 90-99 gebruikt. De hoge CRI zorgt ervoor dat producten in de winkels er zo aantrekkelijk en/of smakelijk mogelijk uit zien.

Hoe kies ik de juiste kleurtemperatuur?

De kleurtemperatuur geeft aan welke kleur licht heeft en wordt weergegeven in Kelvin (K). Hoe lager deze waarde, hoe warmer/roder het licht. Hoe hoger deze waarde des te witter/blauwer het licht is. Wit licht wordt vaak geassocieerd als productief en hygiënisch. Warm licht wordt gezien als gezellig, behaaglijk en romantisch.

  • 2700 Kelvin - Erg warm licht voor een huiselijke en intieme sfeer --> restaurants, hotels, woonkamers, theaters, wellnessresorts, buitenverlichting.
  • 3000 Kelvin - Warm licht dat vanwege zijn neutrale karakter vaak gebruikt wordt in kantooromgevingen en algemene ruimtes --> gangen, hallen, entreeruimtes, wachtkamers, kleedkamers.
  • 4000 Kelvin - Koel licht dat scherp en helder van aard is --> scholen, kantoren, keukens, showrooms, magazijnen, opslagruimten, fabrieken.
  • 6500 Kelvin - Daglicht. Lampen met deze kleurtemperatuur zijn geschikt voor plekken waar gedetailleerd werk wordt uitgevoerd --> drukkerijen, gezondheidszorg, werkplaatsen, laboratoria.

 


Bekijk onze assortiment aan LED verlichting