Hulp of informatie nodig? 040-7676101 (ma - vr 08:00 - 17:00)
Menu
040-7676101
  • Laagste prijzen Exclusief voor installateurs
  • Gratis verzending vanaf €100 excl. btw.
  • Kennis & kunde Gratis lichtplannen en lichtadvies
  • Vandaag voor 20:00 uur besteld = vandaag verzonden
  • Ervaring 16 jaar actief in de lichtbranche

Alles over soorten lampen

Lampen

Wij lichten u graag in over de ins & outs omtrent lampen. Wilt u meer weten over onderstaande termen? Heeft u een lamp gekozen en wilt u nader geïnformeerd worden? Aarzel niet om onze adviseurs te bellen!

Categorieën

Lampen zijn onder te verdelen in 3 categorieën: LED, gasontladingslampen en warmtestralers. LED is een energie-efficiente lichtbron. Afgelopen jaren heeft LED verlichting veel terrein gewonnen en in 2017 zal LED een groot deel van de traditionele verlichting vervangen. Warmtestralers (gloeilampen) worden door hun hoge energieverbruik sinds 2012 al niet meer verkocht in de EU. Gasontladingslampen zullen ook op den duur grotendeels uitgefaseerd worden.

LED

LED (Light Emitting Diode) lampen zijn een innovatieve en energiezuinige manier om te verlichten. LED bestaat uit een elektrische semiconductor die licht geeft wanneer er stroom door heen loopt. De lampen worden in allerlei vormen en maten geproduceerd, hebben een extreem lange levensduur, behouden hun rendement ook bij zeer lage temperaturen en bevatten geen chemicaliën zoals kwik.

Voordelen LED:
• Extreem lange levensduur, tot wel 100.000uur (besparing op exploitatiekosten, minder vervanging en daardoor minder onderbreking van processen)
• Energiezuinig (besparing op energie, kosten en milieu)
• Geen UV straling (ideaal voor aanlichten van gevoelige producten zoals textiel of schilderijen)
• Nagenoeg geen warmte (efficiënt energieverbruik en minder koelingskosten)
• Zeer hoge lichtopbrengst, tot wel 180 lm/W (dit is tot 80% efficiënter t.o.v. traditionele lampen)
• CRI tot wel 97 (daglicht heeft een CRI van 100 waarbij kleuren zeer natuurgetrouw uitkomen)
• Verschillende RGB of lichtkleuren mogelijk (mogelijkheid om sfeer te creëren met verschillende lichtkleuren)
• Dynamisch, goed te dimmen ( licht brandt alleen wanneer/hoeveel nodig is)
• Geeft direct 100% licht, hoeft niet op te warmen
• Compact (slechts 1-5mm dik, lage armaturen, minder ruimte verlies in plafonds)
• Ook goed licht bij lage temperaturen (TL en PL lampen geven minder licht bij koude omgevingstemperaturen, LED behoudt ook bij lage temperaturen de lichtoutput en heeft een langere levensduur)

LED is echter niet geschikt om in te zetten bij hoge omgevingstemperaturen (>35°C). De keuze voor de beste LED chips en de juiste armaturen is belangrijk om de juiste warmtehuishouding te creëren. Dit bepaalt ook in welke toepassing de combinatie gebruikt kan worden.

Door de hoge levensduur van LED zelf wordt de ‘zwakste schakel’ in de levensduur de driver.

LED bestaat al sinds 1960 maar werd tot voorkort met name gebruikt in huishoudelijke apparaten (afstandsbedieningen, koffiezetapparaat). De grote voordelen van LED hebben ervoor gezorgd dat deze techniek in korte tijd geëvolueerd is tot een verlichtingstechniek die in alle segmenten toegepast kan worden. LED lampen zijn nu te verkrijgen in allerlei verschillende kleurtonen, wattages, dimbare varianten, fittingen en armaturen. Ontdek welke LED lampen Discountlight voor u te bieden heeft.

OLED

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode; de nieuwste ontwikkeling op het gebied van verlichting! OLED is flinterdun en flexibel. Hierdoor worden toepassingen in behangpapier of kleding mogelijk. Momenteel wordt OLED gebruikt in displays en beeldschermen. De meest vooraanstaande onderzoeksinstituten zijn momenteel bezig deze techniek verder uit te werken tot een efficiënte lichtbron.

Retrofit LED

Traditionele verlichting wordt meer en meer vervangen door LED lampen. Retrofit lampen zijn LED lampen speciaal ontwikkeld om te gebruiken in traditionele armaturen. TL-buizen worden vervangen door LED-tubes en LED spots worden ingezet in plaats van halogeen spotjes.

LED ter vervanging van TL-D (fluorescent lampen)

LED-tubes zijn de ideale vervanging voor TL-buizen. De LED-tubes kunnen geïnstalleerd worden in de bestaande armaturen van TL-verlichting. Het lage energieverbruik zorgt voor een lagere energierekening. Door de lange levensduur hoeven de lampen minder vaak vervangen te worden wat een enorme besparing op de exploitatiekosten betekent.

Bij het vervangen van TL-buizen voor LED varianten moet rekening worden gehouden met het voorschakelapparaat (VSA):
• Conventioneel VSA: vervang starter van TL-D door een LED-starter (ook wel dummy starter)
• Elektronisch VSA (geen starter aanwezig): Bekijk de compatibiliteitslijst welke LED-buizen geschikt zijn ter vervanging

LED highbay ter vervanging van conventionele gasontladingslampen

Bestaande conventionele gasontladingslampen (HPI, HPL ) kunnen vervangen worden door LED highbay armaturen. Deze LED armaturen geven direct 100% licht (geen opwarmperiode), geven ook 100% licht bij een koude omgevingstemperatuur en zijn dimbaar. In combinatie met bewegings- en daglichtsensoren kan tot 80% energie worden bespaard. De levensduur is tot 4x langer, wat ook de vervangingskosten zal verlagen.

LED ter vervanging van 12 volt en 230 volt halogeen/gloeilamp

Door gloeilampen en halogeenlampen (halogeenspotjes) te vervangen door 12 volt en 230 volt LED-verlichting wordt tot 80% energie bespaard. Deze retrofit LED-lampen zijn verkrijgbaar in de standaard E14, E27, GU5.3 en GU10 (MR16) fitting. De benodigde driver is geïntegreerd met de lamp zelf.

Driver

Een (LED)driver zorgt voor een constante stroomsterkte en vangt fluctuaties in de spanning op. Omdat LED-lampen een zeer constante DC stroomsterkte nodig hebben, is een driver noodzakelijk. Retrofit LED lampen met een E14 of E27 fitting werken doorgaans op 230V. Hierbij is de driver geïntegreerd in de lamp zelf.

Spaarlamp

Spaarlampen, ofwel Compacte Fluorescerende Lampen (CFL) geven licht door middel van een fluorescerende coating aan de binnenkant van de glazen behuizing. De compacte vorm van de lamp en het lage energieverbruik maakt ze zeer geschikt als vervanging van de gloeilamp. Bovendien zijn deze lampen goed bestand tegen hoge omgevingstemperaturen. Ze worden gebruikt in ruimtes waar de verlichting lange periodes aan staat. Ze zijn echter niet dimbaar, verliezen hun lichtoutput bij lage temperaturen en bevatten chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu. De meeste spaarlampen zijn te vervangen voor een LED alternatief. Bekijk daarom ons assortiment LED lampen.

TL

TL staat voor tube luminescent, oftewel ‘lichtgevende buis’. TL buizen of TL lampen hebben dezelfde werking als spaarlampen (CFL lampen) maar door de buisvorm zijn ze minder compact. Ze worden veelal toegepast in kantoren en de utiliteitsbouw. Tegenwoordig worden veel TL buizen vervangen door LED buizen omdat deze energiezuiniger zijn en een langere levensduur hebben. Discountlight biedt zowel TL-buizen als LED-buizen en armaturen aan.

TL-D

TL-D is een T8 met lampvoet G13. Lineaire standaard dubbelzijdige fluorescentielamp met een diameter van 26 mm, leverbaar in een brede reeks. Afhankelijk van toepassing en levensduur wordt voor TL-D gekozen. Longlife TL buizen worden vooral gebruikt in fabrieken en vliegvelden waar het licht 24 uur per dag brandt.

Philips Master Tld, meest gebruikte TL lamp
Philips Master eco, 10% zuiniger dan standaard
Philips master Secura, haccp proof, voor voedingsindustrie
Philips Master Graphica, zeer hoge CRI
Philips Master Xtra, 44000uur
Philips Master Xtreme, 79000uur

TL5

TL5 is een T5 met lampvoet G5. Lineaire dubbelzijdige fluorescentielamp met een diameter van slechts 16 mm. In combinatie met OLC-optieken en een hoogfrequent VSA levert het TL5-systeem superieure prestaties, zowel lichttechnisch als op het gebied van energieverbruik. Er zijn 2 types: HE High Efficiency en HO High Output.

PL

Een PL-lamp is een insteeklamp die te vergelijken is met een TL-buis waarbij in sommige soorten een starter is ingebouwd. Het voorschakelapparaat zit in de armatuur. PL-lampen worden veel gebruikt in buitenverlichting. Het is een CFL (compacte fluorescerende lamp) met 2 of 4 pinnen en een E14 of E27 schroeffitting die direct aan te sluiten is op 230V.
PL lampen zijn compact en hebben een hoge lichtopbrengst. Ze worden daarom veel gebruikt in compacte armaturen, zowel professioneel als voor huishoudelijk gebruik.

SDW-T / TG

Witte SON- of SDW-T-lampen bieden een hoog verlichtingsrendement in combinatie met een warm wit licht van 2700K. De kleurweergave is uitstekend. SDW-T lampen worden toegepast in winkels en openbare ruimten waar een warme en gezellige sfeer gewenst is. In de retail zorgen deze lichtbronnen er voor dat etenswaar en verkoopwaar er goed uitzien.

SDW-T enkel conventioneel VSA

SDW-TG enkel op elektronische VSA

Starter S-2 / S10

Voor ontladingslampen (m.n. TL) is en een starter nodig. Bij het inschakelen van de lampen zorgt de starter voor het opwarmen van de electroden of, in combinatie met een serie-VSA, wordt een spanningspiek veroorzaakt.

VSA – voorschakelapparaat (conventioneel / elektronisch)

Een VSA (conventioneel of elektronisch) stabiliseert de stroomsterkte bij ontladingslampen tijdens de ontlading. Voordelen hiervan zijn:
• Zuiniger, tot 20% t.o.v. conventioneel
• Gaat langer mee
• Compacter, lichter
• Minder flikkering van licht

Kwiklampen

Kwiklampen worden veel gebruikt in de industrie en in openbare ruimten en vallen onder de noemer hogedruk ontladingslampen.

Metaalhalogeenlampen

Metaalhalogeenlampen hebben een prettige witte kleur licht maar een hoge lichtsterkte. Deze worden veel toegepast in de industrie, openbare ruimten en winkels.

Natriumlampen SON

De SON natriumlamp is een hogedruk ontladingslamp en worden voornamelijk toegepast in de industrie (m.n. hooghangende armaturen). De lichtkleur is geelachtig en de lamp heeft een hoog rendement.

Halogeenlamp

De halogeenlamp bestaat zoals de gloeilamp uit een glazen behuizing met een gloeidraad. Het glas is echter gevuld met een kleine hoeveelheid halogeen. Ze zijn efficiënter dan gloeilampen, geven een intenser en constanter licht en hebben een langere levensduur.

In de woningbouw worden veel inbouwspotjes gebruikt om sfeervolle verlichting te creëren. Voorheen waren inbouwspotjes uitgevoerd met halogeenlampen. Deze halogeenspotjes waren veelal 12V met GU5.3 fitting of 230V met GU10 (MR16) fitting. Tegenwoordig zijn deze inbouwspotjes er ook in LED uitvoering, zowel in 12V als in 230V. Deze retrofit LED lampen realiseren een energiebesparing tot wel 80%. Discountlight biedt een breed assortiment aan (inbouw)spotjes aan in zowel traditioneel halogeen als energiezuinige LED spots in retrofit uitvoering.

Halogeen HV

Halogeen HV is een hoogspanningshalogeenlamp van 230V.

Halogeen LV

Halogeen LV is een laagspanningshalogeenlamp van 6, 12 of 24V. Uit veiligheidsoverwegingen worden deze onder andere toegepast in natte ruimtes zoals badkamers. Voor deze lampen is een trafo nodig. Deze wordt vaak geïntegreerd in het armatuur.

Gloeilamp

De gloeilamp is een traditionele verlichtingstechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een wolfraam gloeidraad. De gloeilamp produceert naast licht ook erg veel warmte en zijn daarom niet energie-efficiënt. In de EU zijn gloeilampen sinds 2012 niet meer te koop.

Niet-permanente noodverlichting

Niet-permanente noodverlichting brandt alleen wanneer de voeding van de normale verlichting uitvalt.

Permanente noodverlichting

Permanente noodverlichting brandt continue en wordt gevoed door netspanning. Wanneer de netspanning wegvalt blijven deze lampen branden door een ingebouwde accu.