Hulp of informatie nodig? 040-7676101 (ma - vr 08:00 - 17:00)
Menu
040-7676101
  • Laagste prijzen Exclusief voor installateurs
  • Gratis verzending vanaf €100 excl. btw.
  • Kennis & kunde Gratis lichtplannen en lichtadvies
  • Vandaag voor 20:00 uur besteld = vandaag verzonden
  • Ervaring 20 jaar actief in de lichtbranche

Alles over armaturen

Alles-over-Armaturen

 

Alles over armaturen

Wij lichten u graag in over de ins & outs omtrent armaturen. Wilt u meer weten over onderstaande termen? Heeft u een armatuur of LED-lamp gekozen en wilt u nader geïnformeerd worden? Aarzel niet om onze adviseurs te bellen!

 

Het armatuur

Het armatuur is de behuizing van een lamp. Armaturen zijn in grote variatie te krijgen, van functioneel tot een armatuur met speciaal design.

Stap 1

Gemakkelijke lampvervanging/ gemakkelijk te monteren

Stap 2

Bestand tegen warmte
of juist tegen kou

Stap 3

Vochtdicht of
straalwaterdicht

Stap 4

Stootvast
(balvast)

 

 


 

 

Discountlight richt zich met haar assortiment in armaturen op 4 segmenten:

 

 

Traditioneel werden lampen en armaturen los van elkaar verkocht. Met de komst van LED worden lichtbronnen en armaturen steeds vaker geïntegreerd. Discountlight biedt LED panelen maar ook opbouwranden en pendelsets.

 


 

 

retail

Lichtplannen nodig?

Aan de basis van een goede lichtinstallatie ligt een lichtplan. Hierin wordt berekend hoeveel en welke armaturen en lichtbronnen nodig zijn om een ruimte voldoende te verlichten. Dit heet ook wel de lichtverdeling. Met een goed gepland lichtsysteem is er overal precies voldoende licht en wordt er nergens onnodig te veel verlicht.

Om comfortabel en veilig te werken (denk aan kantoren en fabrieken) is het belangrijk dat er voldoende licht aanwezig is. De hoeveelheid licht (lux) die uiteindelijk op de werkplek valt is afhankelijk van het aantal armaturen, lichtsterkte (candela), lichtstroom (lumen) en de afstand die deze moet overbruggen.

De lumenoutput van lampen neemt gedurende de levensduur af. Van gecertificeerde lichtbronnen is vooraf bekend hoeveel deze afname zal zijn. In een lichtplan wordt hiermee rekening gehouden zodat ook na een aantal jaren voldoende verlichting aanwezig is.

Om de juiste lichtbronnen te kiezen en een goede offerte te maken is een lichtcalculatie noodzakelijk. Naast een kwalitatief sterk assortiment met LED armaturen biedt Discountlight ook gratis lichtcalculaties aan.

 

 


 

 

retail

Stof en (straal)waterdichte armaturen

De mate waarin een armatuur stof en (straal)waterdicht is, wordt aangeduid met de IP-waarde. Een straalwaterdicht armatuur is waterdicht, ook wanneer er uit verschillende richtingen water op wordt gespoten. Dit wordt veel gebruikt in autowasstraten en de vee-industrie.

 

 

IP-waardering

De IP waardering (Ingress Protection Rating) geeft aan in welke mate een lichtbron bestand is tegen stof, voorwerpen en vocht. De IP code bestaat uit 2 cijfers
1e cijfer: Bescherming tegen binnendringen van voorwerpen en stof
2e cijfer: Bescherming tegen water

  Bescherming tegen voorwerpen 12.5mm doorsnee Bescherming tegen voorwerpen 2.5mm doorsnee Bescherming tegen voorwerpen 1mm doorsnee Bescherming tegen stof in beperkte hoeveelheid Geheel stofbestendig
Geen bescherming IP20        
Bescherming tegen durppels water IP21   IP41    
Bescherming tegen verneveld water IP22 IP33 IP43    
Bescherming tegen spatterend water     IP44 IP54  
Bescherming tegen waterstralen         IP65
Bescherming tegen tijdelijk onderdompelen         IP67
Bescherming tegen langduring en volledig onderdompelen         IP68

 

 


 

 

UGR

Het is belangrijk dat een lichtbron geen hinder veroorzaakt door schittering of reflectie. De verblindingsfactor (UGR – Unified Glare Ratio) van lampen is een getal dat aangeeft in welke mate armaturen in de ruimte lichthinder veroorzaken vanuit de ooghoogte en kijkrichting van de gebruiker. Hoe lager de UGR, hoe comfortabeler voor de aanwezigen in de ruimte. De nieuwe Europese aanbevelingen voor binnenverlichting NEN-EN 12464-1 geeft in tabellen UGR-waarden voor vele soorten ruimten, gebaseerd op een in lengte en breedte regelmatig patroon van armaturen. Een armaturenfabrikant moet voor ieder armatuur een tabel leveren met de UGR-waarden. In deze tabellen zijn de UGR-waarden af te lezen voor specifieke situaties. Hieronder de gemiddelde UGR waarden volgens de NEN-EN 12464-1:

  • Kantoor werk UGR <19
  • Tekenkamer UGR <16
  • Circulatiegebieden en gangen UGR <28
  • Gemiddeld industrie werk UGR <25
  • Fijn industrie werk UGR <22

 

 


 

 

Lichtterugval

De lichtterugval is de afname van de lichtopbrengst van een lichtbron tijdens de levensduur. Alle lampen zullen na verloop van tijd minder licht gaan geven. Gebruik, omgeving en schakelingen hebben invloed op de lichtterugval. Afhankelijk van merk en kwaliteit verschilt de lichtterugval per lamp.

Light Output Ratio – L.O.R.

De Light Output Ratio (L.O.R.) is de verhouding tussen de totale hoeveelheid licht die wordt uitgestraald door een armatuur en de totale lichtopbrengst van de lampen die erin branden. Het rendement wordt sterk bepaald door de kwaliteit van reflector, puurheid aluminium, en de brandpositie van de lichtbron. De LOR is medebepalend voor het aantal armaturen en dus vermogen wat nodig is om een bepaald lichtniveau te bereiken.

 

 

LED

LED (Light Emitting Diode) bestaat uit een elektrische semiconductor die licht geeft wanneer er stroom door heen loopt. De lampen worden in allerlei vormen en maten geproduceerd, hebben een extreem lange levensduur, behouden hun rendement ook bij zeer lage temperaturen en bevatten geen chemicaliën zoals kwik. Met de komst van LED worden lichtbron en armatuur steeds vaker geïntegreerd. Zie ook onze uitleg over verschillende soorten lichtbronnen.

 

 

LM79

LM79 is een Amerikaanse norm om een compleet armatuur (lichtbron+armatuur) te testen op:

  • Lumen
  • Efficiëntie (Lm/W)
  • Candela
  • Kleurtemperatuur(CCT)
  • Kleurweergave (CRI)
  • Powerfactor

De metingen worden door een onafhankelijke geaccrediteerde instantie uitgevoerd. De condities waarin de metingen worden gedaan zijn altijd gelijk en daarom is deze normering een goede methode om de kwaliteit van lampen en armaturen te vergelijken. Met een LM79 rapport wordt aangetoond dat armaturen aan de gestelde eisen van de overheid voldoen. Wanneer een LM rapportage is opgesteld worden de uitkomsten digitaal vastgelegd. Deze gegevens kunnen vervolgens worden ingelezen in lichtberekeningsprogramma´s. Hiermee worden lichtsimulaties gemaakt en kan bepaald worden hoeveel armaturen en vermogen nodig is om de ruimte volgens de normen voldoende te belichten.

 

LM80

LM80 is een Amerikaanse norm om LED chips te testen gedurende 6000 en 10000 branduren op:

  • Terugval bij 55 °C
  • Terugval bij 85 °C
  • Terugval bij een temperatuur naar keuze

De metingen worden door een onafhankelijke geaccrediteerde instantie uitgevoerd. De condities waarin de metingen worden gedaan zijn altijd gelijk en daarom is deze normering een goede methode om de kwaliteit van LED chips met elkaar te vergelijken. Een led chip kan zo’n 100.000 uur branden in optimale opstandigheden. LM80 test wat een chip op lange termijn doet onder minder optimale omstandigheden. Door de uitkomsten van een LM80 meting te extrapoleren kan voorspeld worden hoelang een chip zal branden en wat de lichtterugval zal zijn op 6-10-15-30-50.000uur.

 

 


 

 

TM21

De TM21 is een Amerikaanse norm die met de uitkomsten van een LM80 rapportage de bruikbare levensduur van LED verlichting bepaalt. De L-waarde geeft hierbij aan hoeveel procent van de oorspronkelijke lumen output er overblijft. Bijvoorbeeld L70, L80 of L90. De B of C-waarde geeft daarnaast aan hoeveel procent van de armaturen aan de L-waarde voldoet.

  • B-waarde: percentage dat uitvalt, meestal B50 (50% voldoet aan L-waarde). Bijvoorbeeld: L80 70.000h = 80% lichtopbrengst na 70.000 uur.

  • C-waarde: percentage rampzalig falen tijdens de levensduur. BV C10 houdt in dat 10% van de LED-modules kan hebben gefaald. In werkelijkheid ligt dit veel lager, waardoor de C-waarde kan worden genegeerd.

 

IK codering

De IK-classificatie duidt de slagvastheid (vandaalbestendigheid) van een armatuur aan. Plaatsen waar vandaalbestendige armaturen worden gebruikt zijn voetbalstadions, gesloten instellingen, trein- en busstations. Maar ook ingebouwde verlichting in een oprit moet slagvast zijn zodat auto’s er overheen kunnen rijden.

RGB

Het RGB-kleursysteem is een kleurcodering, een manier om een kleur uit te drukken met behulp van een combinatie van de drie primaire kleuren rood, groen en blauw.